Skurczowe bóle brzucha a dieta

DIETA



Zdrowe, smaczne i… bezbolesne: nasze przepisy udowadniają, że skurczowe bóle brzucha nie są przeszkodą, aby delektować się smacznym jedzeniem. Oczywiście każdy z nas jest inny: jeżeli okaże się, że któryś z zastosowanych składników źle wpływa na Twoje trawienie, spróbuj zastąpić go innym. Podczas jedzenia pamiętaj, jak ważne jest, abyś miał czas się nim naprawdę delektować. Jedz powoli, starannie żując każdy kęs; staraj się tak zaplanować swoje zajęcia, by móc się zrelaksować podczas posiłku. Jeżeli nie masz czasu, zjedz mniejszy posiłek. Jeśli później zgłodniejesz, pozwól sobie na zdrową przekąskę.


ZUPA MINESTRONE
Tradycyjną włoską zupę minestrone podaje się z makaronem zwanym ditalini. Zamiast niego można użyć cienkiego spaghetti: makaron należy zawinąć w ściereczkę i połamać na krótkie kawałki o brzeg stołu. Składniki dla czterech osób.

zupa
150 g makaronu ditalini lub innego cienkiego makaronu
1 listek laurowy
1 gałązka rozmarynu
3 duże marchewki
2 łodygi selera
1 duża żółta cebula
1 czerwona papryka
500 ml pomidorów z puszki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Pieprz
  • Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, odłożyć do wystygnięcia.
  • Obrać i cienko pokroić marchewki, seler, paprykę i cebulę; włożyć do garnka wraz z listkiem laurowym, rozmarynem i odrobiną oliwy. Podsmażyć. Dodać 1,5 litra wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20–30 minut.
  • Dodać pomidory i oliwę. Gotować jeszcze przynajmniej przez 50 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając w miarę potrzeby gorącej wody.
  • Tuż przed podaniem dodać świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
MUFINKI JABŁKOWE Z OTRĘBAMI OWSIANYMI
Doskonałe na śniadanie lub odżywczą przekąskę pomiędzy posiłkami. Składniki na około 12 mufinków.

mufinki
2 duże zielone jabłka do pieczenia
450 g białej mąki (niebielonej)
200 g otrębów owsianych
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
500 ml soku jabłkowego
  • Nagrzać piekarnik do 160°C. Nasmarować olejem formę do mufinków.
  • Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • W dużej misie wymieszać mąkę, otręby, sodę i przyprawy.
  • Dodać pokrojone jabłka i tyle soku jabłkowego, aby powstało rzadkie ciasto.
  • Wymieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Nie mieszać zbyt długo. Nakładać ciasto łyżką do formy.
  • Piec 25–30 minut, aż mufinki się zarumienią.
PIECZONE JESIENNE WARZYWA
Ta smakowita potrawa, idealna na zimną porę roku, może stanowić dodatek do innych potraw lub danie główne. Składniki dla czterech osób.

warzywa
200 g ziemniaków
200 g dyni
300 g słodkich ziemniaków
150 g rzepy lub pasternaku
150 g cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
50 ml oliwy z oliwek
Sól morska
  • Nagrzać piekarnik do 200°C.
  • Warzywa obrać, pokroić w dwucentymetrową kostkę i włożyć do brytfanny.
  • Wymieszać warzywa z oliwą i posolić..
  • Piec przez 30 minut, do warzyw dodać czosnek, zamieszać. Po dalszych 20 minutach dodać zioła, zamieszać ponownie.
  • Piec, aż warzywa będą równomiernie zrumienione i miękkie.
PIERNIK Z SUSZONYMI OWOCAMI
Przygotowanie: 10 min.
Czas pieczenia: 45 min.

piernik
Składniki na 1 ciasto:

250 g płynnego miodu
100 g mieszanki mielonych suszonych owoców (do wyboru: orzechy, migdały, rodzynki, morele itd.)
200 g mąki z proszkiem do pieczenia
100 g masła
50 g brązowego cukru
100 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika(lub 1/2 łyżeczki ziela angielskiego)
Szczypta soli
Przygotowanie:
  • Do misy wlać mleko i dodać pokrojone masło. Zagrzać w kuchence mikrofalowej (przez 1 minutę przy 800 W).
  • Dodać miód i ubijać do całkowitego wymieszania.
  • Dodawać kolejno: mąkę, brązowy cukier, jajko, sól i przyprawy; po dodaniu każdego składnika starannie wymieszać. Na końcu dodać suszone owoce.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 C°.
  • Pozostawić na 5 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zawinąć w papier i pozostawić na noc. Podawać w temperaturze pokojowej.
CUKINIA I ŁOSOŚ Z KRUSZONKĄ
Całkowity czas przygotowania: 20 min.

łosoś
Składniki dla 4 osób:

2 małe cukinie (ok. 350 g)
350 g filetów z łososia, bez ości i skóry
4 małe kromki chleba (ok. 80 g)
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe drobno posiekanego koperku + 4 gałązki do przybrania
Sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Łososia i cukinie (ze skórką) pokroić w drobną kostkę.
  • Chleb pokruszyć w grube okruchy i podsmażyć z łyżką oliwy na teflonowej patelni na średnim ogniu na złoty kolor.
  • Podsmażyć krótko cukinię i łososia na dwóch oddzielnych patelniach, każde na łyżce oliwy. Cukinia musi pozostać chrupka, a łosoś powinien być zaledwie podgotowany. Przyprawić oba składniki; do łososia dodać drobno posiekany koperek.
  • Wyłożyć składniki na talerze: do metalowego pierścienia ustawionego na talerzu wsypać ¼ cukinii, delikatnie ubić, dodać ¼ łososia, ubić ponownie, posypać po wierzchu ¼ podsmażonych okruchów chleba. Ostrożnie zdjąć pierścień i przybrać całość gałązką koperku.
  • Podawać na gorąco jako przystawkę.
KURCZAK Z RODZYNKAMI
Przygotowanie: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.

kurczak
Składniki dla 4 osób:

600–800 g filetów z kurczaka
100 g rodzynek
3 pomidory
4 cebule szalotki
200 ml białego wina
200 ml bulionu (woda + 1 kostka bulionu z kurczaka)
1 płaska łyżka sproszkowanego curry lub ½ łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżka mąki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Mały kawałek masła
Kolendra lub siekana natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
  • W głębokim rondlu roztopić masło z łyżką oliwy i krótko podsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Kiedy się przyrumieni, wyjąć je z rondla, dodać łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną szalotkę.
  • Po 5 minutach dodać curry (lub cynamon) i mieszać przez 1 minutę. Wsypać mąkę, mieszać przez 1 minutę, wlać bulion i białe wino. Dodać pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i nasion oraz kurczaka. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
  • Dodać rodzynki i gotować jeszcze przez 2 minuty.
  • Przyprawić do smaku kolendrą lub pietruszką.
  • Podawać na gorąco, z ryżem basmati.
ESKALOPKI CIELĘCE Z OLIWKAMI I BAZYLIĄ
Całkowity czas przygotowania: 20 min.

eskalopki
Składniki dla 4 osób:

600–800 g cielęciny, pokrojonej na bardzo cienkie plastry
50 g oliwek bez pestek (zielonych i/lub czarnych)
Mały pęczek bazylii
200 ml białego wina
200 ml bulionu (woda + ½ kostki bulionu z kurczaka)
1 łyżka mąki
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Kawałek masła
Sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Pokroić eskalopki na trzy kawałki. Połowę położyć na dużą teflonową patelnię, na roztopione masło. Obsmażyć krótko z obu stron i wyjąć na talerz. Dodać łyżkę oliwy i podsmażyć pozostałe eskalopki. Dodać je do reszty.
  • Dodać jeszcze łyżkę oliwy do patelni; wsypać mąkę. Mieszać przez 1 minutę, następnie dodać białe wino i bulion. Zamieszać aż do dna; gotować 2 minuty na średnim ogniu, aby odparować wodę. W razie potrzeby przefiltrować sos i wlać go z powrotem na patelnię.
  • Dodać oliwki pokrojone w plasterki oraz eskalopki. Dusić przez 5 minut. Dodać posiekaną bazylię i przyprawić do smaku.
  • Podawać gorące, z makaronem i zielonymi warzywami.
BARWENA ZAPIEKANA Z KOPREM WŁOSKIM
Przygotowanie: 15 min.
Czas pieczenia: 15 min.

barwena
Składniki dla 4 osób:

600 g filetów z barweny
1 duża bulwa kopru włoskiego (400–500 g)
2 łyżki pastis (wódki anyżkowej)
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa soku z cytryny
4 świeże gałązki tymianku
Garść liści bazylii
Sól i pieprz
Przygotowanie:
  • Koper pokroić na cienkie paski, wyłożyć na talerz i zalać sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami wody. Przykryć i podgrzać w kuchence mikrofalowej 2 x 2 minuty przy 800 W; zamieszać pomiędzy jednym a drugim podgrzaniem.
  • 2.Starannie usunąć szczypczykami ości pozostałe w filetach.
  • Przygotować cztery kwadratowe kawałki folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Pośrodku każdego kawałka położyć ¼ pokrojonego kopru, przyprawić i polać ½ łyżki oliwy. Na wierzch położyć rybę, polać ½ łyżki wódki pastis i ½ łyżki oliwy. Posypać solą i pieprzem, położyć na wierzch gałązkę tymianku. Zawinąć papier/ folię.
  • Piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C° lub na wysokim ruszcie.
  • Pozostawić w piekarniku na 5 minut, następnie wyjąć z niego i poczekać do całkowitego ostygnięcia. Zawinąć w papier i pozostawić na noc. Podawać w temperaturze pokojowej.
  • Zawiniętą rybę wyłożyć na talerze, rozpakować i posypać siekaną bazylią. Podawać ze smażonymi ziemniakami lub małymi ziemniakami pieczonymi w całości.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

BUSC/15/03/10 B